Türk Turizmi, nitelikli personel bulma konusunda ciddi zorluklarla karşı karşıya. Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Hakan Saatçioğlu’nun belirttiğine göre, özellikle pandemi sonrası bu sorun daha da belirginleşti. Sektör, nitelikli eleman eksikliğini yabancı iş gücü ile telafi etmeye çalışıyor. Saatçioğlu, Kırgızistan, Özbekistan ve Kazakistan gibi ülkelerden personel temin edilerek bu açığın kapatılmaya çalışıldığını ifade ediyor.

Turizm sektörünün bu sorunu aşmak için otellerin eğitim bölümleri oluşturduğu veya mevcut eğitim bölümlerini güçlendirdiği bilgisi de paylaşıldı. Ayrıca, turizm meslek liseleri ve üniversitelerle iş birliği içinde ek saha eğitimleri ve dersler verilmeye başlandığı belirtiliyor.

Alanya Turistik İşletmeciler Derneği Başkanı Burhan Sili ise, turizm sektörünün emek yoğun yapısı nedeniyle nitelikli personel ihtiyacının her zaman var olduğunu ve bu ihtiyacın pandemi sürecinde daha da arttığını vurguluyor. Sili, özellikle kıyı kesimlerinde mevsimsellik arz eden turizm faaliyetleri nedeniyle, çalışanların yıl boyunca istihdam edilememesinin insanların bu işi meslek olarak görmelerini engellediğini dile getiriyor.

Bu durum, turizm sektöründe personel istihdamı ve eğitimi konularında ciddi adımlar atılmasının gerekliliğini ortaya koyuyor. Sektör temsilcileri, nitelikli personel bulma ve eğitim konularında sürdürülebilir çözümler üretmek için çalışmalarını yoğunlaştırıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz